1-هدف:
اين دستور کار راهنمايي هايي در رعايت اصول بهداشتي مناسب در تجهيزات مورد استفاده در جابه جايي و فراوري ماده ي غذايي و راهکارهايي جهت اقدامات کنترلي در صورت نياز ارائه مي دهد.
2- دامنه کاربرد :
اين سيستم در طول زنجيره ي فراوري محصول مورد استفاده مي باشد.
3- مسئوليت ها :
3-1- مسئوليت پيگيري و اجراي اين آئين کار به عهده واحد ايمني و بهداشت حر فه اي شرکت مي باشد.
3-2- مسئوليت نظارت بر حسن انجام کار به عهده نماينده مديريت مي باشد.
4- شرح :
4-1- استفاده از تجهيزات شناسايي شده :
4-1-1- فهرست کليه ي تجهيزات مورد استفاده بايد تهيه و روزانه بررسي شود. در صورت صدمه ديدگي يا شکستگي وسايل بايد نسبت به جايگزيني آن ها اقدام شود.
4-1-2- هر بخش توليدي بايد داراي تعداد مناسبي تجهيزات شناسايي شده باشد؛ تا از قرض گرفتن تجهيزات لازم از ساير بخش ها ممانعت شود.
4-2- کنترل محفظه هاي ماده ي غذايي :
4-2-1- براي جلوگيري از خطر آلودگي اجرام خارجي ، کليه ي ظروف مورد استفاده براي مواد خام و محصول بايد تميز بوده و در شرايط مناسبي نگهداري شود.
4-2-2- ظرف هاي مورد استفاده بايد محصول را در مقابل عوامل خارجي حفاظت کنند.
4-2-3- کليه ي ظروف حاوي محصول را بايد براي جلوگيري از آلوده شدن و سهولت نظافت روي پالت هاي مخصوص چيد.
4-2-4- ظروف محتوي محصول را بايد به خاطر خطر انتقال آلودگي از ديوار، صدمه زدن به ديوار و سهولت نظافت، از ديوار فاصله داد.
4-3- شناسايي و رديابي مواد افزودني :
4-3-1- کليه ي مواد افزودني در توليد بايد داراي شماره بهر باشند. مواد بسته بندي نيز جز اين موارد است. شماره ي بهر بايد در مراحل نگهداري و توليد همراه مواد افزودني باشد تا به راحتي قابل شناسايي و رديابي باشد.
4-3-2- جابه جايي مواد افزودني در کارخانه بايد به گونه يي باشد که شماره هاي شناسايي آن ها گم نشود.
4-3-3- ورود و خروج مواد افزودني به انبار بايد مستند شود. مقدار مواد افزودني ، شماره ي بهر و تاريخ ورود و خروج بايد ثبت شود.
4-3-4- مستندات کارخانه بايد کامل باشد ؛ به اين معنا که در هر بهر از محصول نهايي بتوان مواد خام مصرفي در توليد را شناسايي کرد. اين مهم در هنگام فراخواني محصول حايز اهميت است.
4-4- کنترل دما :
4-4-1- کليه ي تجهيزات ثبت دما بايد به طور مرتب تنظيم دقت ( کاليبره ) شده و در شرايط مناسبي نت شوند. هرگونه اختلاف درجه ي حرارت ناشي از تجهيزات خودکار و غير خودکار بايد بررسي و گزارش شود.
4-5- کنترل مواد دفعي :
4-5-1- تسهيلات خارجي دفع ضايعات بايد دور از محوطه هاي توليد و ترجيحاً در مجاورت کارخانه باشد. اين مهم باعث کمينه کردن هجوم آفات يا ساير مخاطره هاي موثر در کارخانه مي شود.
4-5-2- ظرف هاي جمع آوري مواد دفعي داخلي بايد به طور واضح علامت گذاري شده و فقط براي اين منظور استفاده شوند. ظروف حمل ماده ي غذايي ، افزودني ها يا مواد بسته بندي نبايد براي جابه جايي مواد دفعي استفاده شود.
4-5-3- براي اطمينان از جمع آوري مواد دفعي و نظافت ظرف هاي مصرفي ، مسوول نگهداري و تعميرات ( نت ) روش دفع فاضلاب بايد مشخص شود.
4-5-4- مخزن دفع فاضلاب بايد در موقعيت مناسبي بنا شده و استقامت لازم را داشته باشد . دسترسي به قسمت هاي مختلف مخزن براي نظافت و کنترل آفات ضروري است.
4-5-5- تسهيلات دفع فاضلاب کارخانه بايد از محوطه هاي فراوري ماده ي غذايي جدا باشد.
4-5-6- کليه ي مواد دفعي در سطح کارخانه را بايد در اسرع وقت جمع آوري کرده و از تجمع آن ها در محل هاي توليدي يا خدماتي خودداري کرد.
4-5-7- انواع مختلف مواد دفعي اعم از بقاياي ماده ي غذايي يا غير غذايي را بايد در ظرف هاي علامت گذاري شده ي مناسب جابه جا کرد.
4-5-8- خروج مواد دفعي و ضايعات ماده ي غذايي از کارخانه بايد حداقل روزي يک بار ، انجام شود. مواد دفعي غير غذايي را حداقل هفته يي يک بار بايد از کارخانه خارج کرد.
4-5-9- محل نگهداري مواد دفعي بايد بي نهايت تميز بوده و به طور مرتب تميز شود. شستشو و گندزدايي اين محل بايد طبق برنامه ي نظافت و گندزدايي انجام شود.
4-5-10- دفع ضايعات و تصفيه ي فاضلاب بايد تحت مراقبت باشد. براي اطمينان از عدم آلودگي محصول با محيط ، فرايند توليد بايد مميزي شود.
4-5-11- محل تصفيه ي فاضلاب بايد از ساختمان فراوري فاصله داشته باشد.
4-5-12- دفع فاضلاب تصفيه شده بايد مطابق استاندارد هاي مورد نظر باشد.
4-6- کنترل اجرام خارجي :
4-6-1- کليه ي کارکنان بايد با سياست کارخانه در قبال توليد محصول و مخاطره اجرام خارجي آشنايي کامل داشته باشند.
4-6-2- براي کنترل اجرام خارجي ، خط توليد بايد مجهز به تجهيزات لازم نظير الک ، آهن ربا ، شناساگر آهن و غيره باشد.
4-6-3- بعد از تعميرات، محيط را بايد قبل از شروع مجدد توليد به طور کامل نظافت کرد. در ضمن تهويه ي مناسب محل ، قبل از شروع کار نيز براي جلوگيري از انتقال آلودگي حايز اهميت است.
4-6-4- محصولات برگشتي را بايد آزمايش و سپس معدوم کرد. منبع اجرام خارجي بايد مشخص شده و اقدام هاي لازم براي حذف آن به کار گرفته شود.
4-7- روش هاي نظافت در زمان هاي مورد نياز :
4-7-1- در کارخانه اصول ( نظافت حين کار ) يا تميز کردن هنگامم راه رفتن بايد اجرا شود ؛ ولي در صورتي که حضور باقي مانده ي مواد خام به تهديدي براي محصول تبديل شود، خط توليد بايد متوقف شده و برنامه ي نظافت و گندزدايي اجرا شود.
4-7-2- براي تسهيل نظافت و جلوگيري از خطر آلودگي – به خصوص در هنگام استفاده از مواد گندزدا و پاک کننده هاي الکلي –کليه ي محصولات را در هنگام نظافت بايد از خط جمع آوري کرد.
4-8- سترون سازي مناسب سطوح و تجهيزات :
4-8-1- بعد از نظافت و تميز کردن خط توليد ، سترون سازي سطوح و تجهيزات ضروري است. اين مهم از طريق بخاردهي يا استفاده از مواد شيميايي مناسب امکان پذير است.
4-8-2- در صورت استفاده از روش مه سازي براي گندزدايي محيط محوطه بايد خالي از کارکنان شود و در تجهيزات مه سازي زمان و درصد محلول شيميايي پخش شده براي اشباع کردن محيط کنترل شود.
4-9- آموزش کامل افراد جابه جا کننده ي ماده ي غذايي :
4-9-1- اطمينان از وضعيت بهداشتي و کارايي کليه ي افراد درگير در جابه جايي ماده ي غذايي مطابق استانداردهاي ملي ، وظيفه ي مهم کارخانه مي باشد. روش و سطح آموزش افراد بستگي به وظيفه ي آن ها دارد. مدارک مربوط به آموزش کارکنان بايد ثبت و نگهداري شود.
واژه های مرتبط: ایزو، گواهینامه ایزو ، استاندارد ایزو ، شرکت گواهی دهنده ایزو ، مشاوره ایزو ، مشاور ایزو، اخذ ایزو،ایزو 9001 ، الزامات ایزو
ایمیل :
نظر :